Dit project was de eerste kennismaking met het materiaal en de werkwijze rondom porselein. Ik heb een kopje gemaakt wat is samengesteld uit twee vormen.

De moeder-vorm is gemaakt uit hout, waarna er een tweedelige mal van gips omheen is gemaakt.

Deze mal is vervolgens gebruikt om kopjes mee te maken, door middel van een klei-giet techniek.

Keramiek

Gedurende het jaar aan de kunstacademie heb ik les gehad in keramische vaardig-heden. Hierin heb ik veel geleerd over vormgeven in klei, gips, porselein en andere keramische materialen. Ik heb ervaring opgedaan met gieten, mallen maken, afwerken en allerlei technieken die bij het vak van een keramist komen kijken.

 

Het project aan de linkerkant was mijn eerste ervaring met vormgeven in keramiek.

 

Bij het project aan de rechterkant had ik al wat ervaring. Daarmee heb ik een grens opgezocht van wat nog praktisch haalbaar is als beginner. In de productie van de schalen is er slechts één van de acht overgebleven.

In dit tweede project was de opdracht om twee volumes te maken, die beiden verschillende inhouden hebben. De meest voor de hand liggende vorm hierbij zou een waterkan met kopjes zijn.

 

De vorm die ik heb gekozen is een schaal, met kleine kopjes die niet rechtop kunnen staan. Ik heb er bewust voor gekozen om de schaal groot te maken, zodat er mee uitgedeeld kan worden.

Ook de kopjes hebben een onconventionele vorm, waardoor je ze vast moet blijven houden, en aandacht moet geven aan dat waar je mee bezig bent.

© 2018 - Marin de Vree